Golbaan Spijk

 

De ontwikkeling van het golfterrein in Spijk houdt onze vereniging al jarenlang bezig.
Van begin af aan werd door de gemeente Lingewaal deze ontwikkeling van een groene activiteit aan de westelijke gemeentegrens als buffer tegen het oprukkende Gorinchem omarmd. Aanvankelijk ontstond een 9 holes baan, maar al snel werden plannen gemaakt voor een grootschalige ontwikkeling: een golfbaan van hoge internationale allure compleet met uitgebreide hotelfaciliteiten. E.e.a. zou financieel haalbaar gemaakt moeten door woningbouwontwikkeling op hetzelfde terrein.
De VBL heeft wel de gedachte van een groen-blauwe buffer tegen de oprukkende bebouwing van Gorinchem gesteund, maar zag de grootschalige bouwactiviteiten in strijd met het landschapsbeeld en in strijd met de visie op de ontwikkeling van het gebied rond de Spijkse polder. De VBL heeft haar standpunten enerzijds middels inspraak en zienswijzen kenbaar gemaakt en anderzijds in constructief overleg met de ontwikkelende partij ideeën aangedragen hoe met meer respect voor de lokale situatie dit golfterrein in het Lingelandschap vorm kon krijgen. De bouw van zowel het hotel als ook de woningen zijn mede door invloed van de VBL geschrapt, de overige accommodaties ten behoeve van de golfschool en het clubhuis zijn qua vorm en kleur enigszins aan het landschap aangepast.
Inmiddels is het golfterrein The Dutch in bedrijf. Voor omwonenden blijven hinderlijke neveneffecten zoals de verlichting van de drivingrange en de schittering van stalen daken en hekken langs het wandelpad reden om regelmatig bij de VBL aan te kloppen.
Vereniging tot Behoud van het Lingelandschap - Postbus 131 4190 CC Geldermalsen - © 2018